Användbara länkar och tips om videoinspelning

Nu under jubileumsåret finns det kanske många föreningar, som vill dokumentera sin verksamhet för att berätta för politiker och invånarna i kommunen vad deras verksamhet går ut på och hur kommunen kan dra nytta av denna verksamhet.

Här kommer några tips från kansliet.

 Tre enkla sätt att spela in en video; med mobilen, via Zoom och via Powerpoint Tre enkla sätt att spela in film – HKRplay

Spela in din Powerpoint-presentation i Powerpoint 365

PowerPoint 365 – spela in din presentation (Windows) – HKRplay

En fördel med Powerpoint är att om du blir missnöjd med presentationen av en bild, då kan du göra om just den. Det gör det lättare att göra en bra presentation utan att behöva klippa och redigera den i efterhand.

Samma fast för Mac:

PowerPoint 365 – spela in din presentation (Mac) – HKRplay

Spela in en presentation i Teams

Längst nere till höger på den här sidan om hur man håller och deltar i ett Teamsmöte, finns information om hur man spelar in ett möte. Möten och samtal – Office-support (microsoft.com)

Spela in presentation med mobilen – HKRplay

Redigera ditt filmklipp i Foton för Windows 10 – HKRplay

Ladda upp din video till Youtube

 Tips!

  • Säkerställ att du som presentatör har en bra uppkoppling. Internetsladd är bättre än wifi.
  • Mikrofon ger bättre ljud än när en presentatör enbart använder datorns mikrofon. Den man har till mobilen brukar fungera bra. Ska man filma utomhus behövs en trådlös mikrofon och vindskydd. Provfilma och lyssna på ljudet innan du börjar den riktiga inspelningen.
  • Bra belysning där presentatören sitter är viktig. Det ska helst vara en ljuskälla framifrån. Det gör att ansiktet syns bra.
  • Tänk också på utsnittet, dvs var i bild du sitter. Gyllene snittet är en bra utgångspunkt för vilken vinkel datorn/mobilen har. Presentatören bör vara i ögonhöjd.
  • Titta in i kameran och inte på skärmen.
  • Repetera ett par gånger så att tekniken sitter.
  • Spelar du in med mobilen så kolla att bilden är skarp och att exponeringen är bra. Filma liggande och håll mobilen stilla och i ögonhöjd. Stativ är enklast, det finns billiga mobilhållare för kamerastativ.
  • Som presentatör, välj en bakgrund som inte är för ljus (du kommer då ser väldigt mörk ut), ser städad och neutral ut. Uppmärksamheten ska vara på dig när du är i bild.
  • Om du ska spela in en presentation under ett möte, se till att alla deltagare har kommit och att deras mikrofoner är avstängda. Det allra bästa är om du kan ställa in så att allas mikrofoner är avstängde när de kommer in i mötet. Annars kan en deltagare som kommer sent komma med ljud som stör presentationen. Dessutom, under ett föredrag på ett möte kan man ställa in att det endast är den som talar som ska synas i bild (plus presentationen). Om en sen deltagare kommer in med mikrofonen påslagen så är det helt plötsligt hen som syns i bild. Och på videon.
Total Page Visits: 706 - Today Page Visits: 1