Bokashi

Det här är bokashi!

Det finns mycket myter om bokashis undergörande effekter. För en del odlare har det nästan blivit en religion.

Bokashi är helt enkelt en komposteringsteknik av köksavfall som sker i lufttäta behållare där avfallet  fermenteras med hjälp av mikroorganismer, som är inblandade i vetekli.. Detta kli köper man eller blandar själv. Man kan bokashikompostera i vilka hinkar som helst bara de har lock och sluter tätt. Speciella bokashihinkar  är inte nödvändiga, även om de är praktiska med en tappkran att tappa ur överskottsvätska med. Innehållet i en bokashihink ska vara torrt och förvaras så lufttätt som möjligt. Enklast är att börja med ett färdigt paket och sedan fortsätta med vanliga hinkar när man lärt sig.

Bokashi är ett bra sätt att ta hand om sitt köksavfall även om man inte bor på landet. För kolonister är det perfekt. Man slipper ha dåligt samvete för allt avfall man slänger och man kommer snabbt in i kretsloppstänkandet på riktigt. Sedan är det väldigt spännande att få in en ny rutin i sitt liv. Dessutom växer det väldigt bra i landen och pallkragarna.

Hur man använder bokashi praktiskt finns det mycket skrivet om i böcker och på webben.

Här finns det t.ex. en hel videoserie om bokashi

 

Total Page Visits: 543 - Today Page Visits: 1