Reportage från medlemsföreningarna – månadens förening

Kalvö Koloniby

Start: Området skapades 1988 och har haft en växlande historia

Läge: Nynäshamns kommun strax norr om tätorten

Beskrivning: Det är ett stort avskilt område med 78 stuglotter på 200 kvm omgivet av skogar och ängar. En smal slingrande väg leder dit.

Jordmån: Finkornig lera, som bli en fantastisk odlingsjord med hjälp av mycket organiskt material.

Kommunikationer: Det finns inga allmänna kommunikationer. Närmaste pendeltågsstation är Nynäsgård och dit är det ca 3 km. En fin cykelväg leder dit över väg 73.

Upplåtelseform: Föreningen arrenderar marken av kommunen. Medlemmarna äger stugorna, men arrenderar marken. Föreningen har hembud, vilket innebär att styrelsen värderar stugorna och säljer dem. Styrelsen måste godkänna intresserade köpare som medlemmar innan överlåtelse kan ske.

Hemsida: https://xn--kalvkoloni-hcb.se/

Email: kalvokoloniby@gmail.com

Intervju med Anna ordförande:

Vilken typ av arrende har ni just nu och vilka problem för det med sig?

Just nu har vi ett arrende som löper på 2 år och när som helst kan sägas upp av kommunen. Det medför stor osäkerhet hos medlemmarna- Vågar man renovera sin stuga, kan vi göra större investeringar på området?

Kommunen är inte intresserad av att prata med oss och det är nästan omöjligt att får till ett möte.

Hur bedrivs odlingen på Kalvö? Har ni någon miljödiplomering på gång?

Medlemmarna odlar på sina lotter och på de stora allmänningar vi har finns det grönsaksland. Just nu finns inga planer på miljödiplomering.

Hur bedrivs studieverksamheten?

Vi har en utsedd studieansvarig, som just nu jobbar hårt med förbundets trädplanteringsprojekt. Kurser, som medlemmarna önskat är buskbeskärning, blombinderi och trädgårdsdesign. Studiebesök hos andra koloniföreningar är uppskattat.

Vad har ni för sociala sammankomster för att öka gemenskapen och skapa en vi-känsla?

Vi har bingo, allsång, musik, temakvällar,midsommar, kräftskivor, Valborg och så har vi våra gemensamma städdagar.

Vad är föreningens målsättning inom 5 år?

Vi vill ha ett nytt arrende, som sträcker sig över minst 5 år. En yngre generation måste lockas att bosätta sig på Kalvö. Vi måste ha folk, som orkar sköta om området och tillföra nya idéer.

Vilket projekt skulle du som ordförande vilja driva om ni hade obegränsade resurser?

Jag skulle vilja köpa loss marken från kommunen och fortsätta driva verksamheten som ett koloniområde – inte ett fritidshusområde.

Vad skulle du vilja att förbundet och regionerna skulle hjälpa föreningen med?

Framför allt juridiska frågor om arrende, vägar och bullervallar.

Vad är det bästa med Kalvö Koloniby?

Vi har en fin gemenskap. Stugor och tomter är välskötta. Det är ett vackert område. Det är lugnt här.

Intervju med Lasse kolonist:

Hur länge har du bott på Kalvö?

Det blir nog 20 år.

Vad är det som är bra med att bo på Kalvö?

Det är lugnt och skönt. Jag har lite att pyssla med och slipper sitta instängd i min lägenhet. Odla egna grönsaker är roligt och de blir så goda.

Hur ser du på områdets utveckling på längre sikt?

Jag hoppas att det går att hålla arrendet på samma låga nivå så alla har råd att bo här och att föreningen fortsätter att ordna olika arrangemang.

Vad tycker du att du får för din medlemsavgift till förbundet?

Tidningen tycker jag är bra. Det är fint att man kan få juridisk hjälp. Gruppförsäkringen känns bra.

Vad är du mest stolt över på din koloni?

Dammen blev bra!

Intervju med Peter kolonist:

Hur länge har du bott på Kalvö?

Det blir 15 år nu.

Vad är det som är bra med att bo på Kalvö?

De flesta människor har råd att bo här. Det är fin odlingsmark och vacker natur.

Hur ser du på områdets utveckling på längre sikt?

Jag hoppas att arrendet kan vara kvar på samma låga nivå. Det behövs fler barnfamiljer och unga människor, som kan sköta området. Annars behöver vi på sikt betala för att hålla området i gott skick.

Vad tycker du att du får för din medlemsavgift till förbundet?

Tidningen är bra och det är bra att det ordnas kurser så man kan utvecklas som odlare.

Vad är du mest stolt över på din koloni?

Egentligen hela upplägget med byggnader och växter, men min majsodling förra säsongen gick fint.

Total Page Visits: 73 - Today Page Visits: 1