Hänt i september

I september hände det mycket!

Tvåfaldigt gulddiplomerad förening

Först ut i september var ett studiebesök på Linnea koloniträdgårdsförening. Gulddiplom i miljöcertifiering från Koloniträdgårdsfördundet 2019 och första veckan i september i år tilldelades de dessutom en utmärkelse från den internationella kolonirörelsen.

Mona Starkman, ordförande i föreningen

Det berättade föreningens ordförande Mona Starkman när en grupp från Östra regionen besökte kolonin. Det är också hon som är en av dem som drivit på miljöarbetet. Receptet enligt henne: kurser och nya kurser och att ständigt informera om arbetet. Föreningen ger ut ett informationsblad en gång i månaden. Det som har varit knepigast att genomdriva är en vettig bevattning. Många vattnar när solen står högst på himlen. Då dunstar ju det mesta bort.

Irene Nilsson som ciceron

Före informationen från Mona var Irene Nilsson från föreningen vår ciceron och visade oss runt i det välskötta området.  Området som tidigare hette Kortenslund låg från början vid Brommaplan, där det idag är en rondell. Stugorna flyttades på lastbilar till det nya området. Idag finns det 213 stugor från olika decennier. En stuga lär vara från 1600-talet och kommer från Dalarna.

Stuga från Dalarna

Irene berättade också historier från gamla tider. Om hälaren som byggde en liten balkong från vilken han kunde hoppa ut när polisen kom. Om han i det rosa huset och hon i det blå som hade en kärlekshistoria. Deras dotter höll på att födas bakom huset en midsommarafton. Och så var det historien om morfar. När Irene läste alla protokoll från gångna tider hittade hon namnet på sin morfar.

En kolonist har byggt en trädkoja

Ordförandeträffen 

Söndagen den 20 september hade vi ordförandeträff i Zoom.
Dagens tema var hur vi kan bedriva en kraftfull intressepolitik gentemot kommunerna. Vår förbundsordförande Örjan Sjödin pratade om vikten att bli en del av kommunens utbud av tjänster till medborgarna. Vi i kolonirörelsen kan bjuda på levande grönområden med aktiviteter för alla åldrar. Vårt ekologiska odlande bidrar till den biologiska mångfalden i kommunen.

Årsmötet

Söndagen den 27 september hade vi kraftigt försenat regionens årsmöte i Zoom
Inte mindre än 17 ombud  var samlade tillsammans med sittande styrelse. Detta är mycket även för ett vanligt möte. För flera medlemmar var det första gången de med lite hjälp  var med om ett zoom-möte.

Vår generalsekreterare Ulrica Otterling valdes till mötesordförande och förde oss förbi de digitala skären så vi kunde utse en ny föryngrad styrelse och nya förtroendevalda.

Fortfarande finns det platser kvar i valberedningen  för er som vill söka nya kontakter i kolonivärlden.

Total Page Visits: 733 - Today Page Visits: 1