Täckodling på kolonilotten

Täckodling på kolonin

”Täckodling handlar om att lägga organiska material, såsom löv, växtdelar, ensilage och gräsklipp, över jorden. Materialet omvandlas till ny jord med hjälp av maskar och mikroliv i marken. Jorden blir fylld av härlig mull, näring och fukt med hjälp av det nedbrutna materialet. Därtill minskar mängden ogräs och det finns inte heller något behov av att hålla på att gräva, vattna och vända på jorden, det sköter maskarna om.”

Så skriver Sara Bäckmo i en av sina många artiklar om täckodling. Det låter nästan för bra för att vara sant, men det kan bli sant med en hel del arbete och god tillgång på täckmaterial. Fördelen med att täckodla på en kolonilott är att man kan börja försiktigt på små ytor, som en pallkrage, kruka eller ett litet land. De ytorna är också lätta att täcka med t.ex. några kompostgaller så inte täckmaterialet blåser iväg.

Nackdelen är att det lätt kan bli lite skräpigt och bor du på ett område där odling inte prioriteras kan det bli problem.

Den stora utmaningen är att få tag i tillräckligt med täckmaterial. Gräsklippet från små gräsmattor räcker inte långt. Ett tips är att fråga grannarna om du får ta hand om deras gräsklipp. Nu finns det mycket annat material som går att täcka med och har du ett litet land behövs det inte så mycket material. Samla t.ex. löv och täck till vintern. Bäst är ruttna balar med halm eller ensilage, men var lägger man dem på ett koloniområde?

Sara Bäckmo har ett betydligt större grönsaksland, men hennes erfarenheter kan komma till nytta även på en kolonilott.

Här finns samlade artiklar om Saras täckodlingar. När ni läst klart artiklarna här kan ni själv leta fler. Det finns mycket att läsa.

Total Page Visits: 611 - Today Page Visits: 1