Baka med grönsaker

Bovetemuffins med morot och banan (recept från MatHem)

 ½ dl fullkornshavre eller matvete

2 bananer (gärna bruna)

3 ägg

2 tsk vaniljsocker

1 morot (3 dl)

3 dl bovetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

½ tsk malen ingefära

½ tsk kardemumma

2 msk rapsolja

Sätt ugnen på 225 grader

Koka fullkornshavren eller matvetet enligt anvisningarna på förpackningen

Mosa bananerna. Knäck äggen i en bunke och vispa samman med bananerna och vaniljsocker.

Skala moroten och riv den fint. Lägg ner i bunken och rör om.

Blanda ihop mjöl, kryddor och fullkornshavre. Häll ner i bunken och rör om ordentligt.

Häll i oljan och blanda till en jämn smet.

Ställ 24 st. minimuffinsformar på en ugnsplåt.

Fördela smeten ungefär till hälften upp i formarna.

Grädda i mitten av ugnen 6–8 minuter.

Chokladkaka med zuccini (recept av Karoline Jönsson)

230 g grovt riven zucchini (5 dl)

5 dl vetemjöl

3 dl strösocker

1 dl kakaopulver

150 g mörk choklad, hackad

2 tsk bakpulver

2 tsk bikarbonat

0.5 tsk salt

2,5 dl havredryck eller vanlig mjölk

1,5 dl rapsolja

  1. Sätt ugnen på 175°. Krama runt den rivna zucchinin i ett durkslag och pressa ut överflödig vätska. Blanda ihop alla torra ingredienser.
  2. Tillsätt zuccini, havredryck och rapsolja. Rör om till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer 2 liter. Grädda kakan mitt i ugnen 60–70 min.
  4. Grädda tills en provsticka kommer upp torr (98°). Får kakan för mycket färg kan du lägga ett bakplåtspapper ovanpå. Låt svalna i formen och servera i tjocka skivor.

Recepten är provbakade av admin och fungerar fint.

Texter från högerspalten finns sparade här.

Total Page Visits: 590 - Today Page Visits: 2