Här har du tre klassiska böcker om odling, självförsörjning, självförverkligande och samhällsutveckling.
The Secret 
Vi nygamla odlare är snåla, envisa, skeptiska, nyfikna och bryr oss inte så mycket om vad andra tycker. Vi odlar för att äta och för att känna oss oberoende men även för att grönsaker är fascinerande och vackra, och att dra stenhårda gränser mellan det vackra och det funktionella är ändå ointressant eftersom de flesta blommor är ätliga och dessutom har medicinska egenskaper.När du väl blivit odlingsintresserad – vilket inträffar, utan undantag, första gången ett frö du stoppat i jorden gror – finns det ingen återvändo, då är du fast.
Square foot 
Självhushållning : en handbok för realister och drömmare
Här har du 5 böcker att lyssna på när du jobbar i trädgården
Pojkarna
En ungdomsroman, som kretsar runt en trädgård och ett växthus. Ett växthus som fungerar som en frizon för Kim, Bella och Momo. Där inne gäller inte samma lagar som i världen utanför. På dagarna får tjejerna utstå gliringar och kränkningar från killarna. Men på nätterna i växthuset förvandlas de, med hjälp av magiska nektar, till pojkar. Då, på nätterna, tar livet en ny riktning.
En trädgård till tröst 
I denna lite speciella trädgårdsbok ligger sorg, bearbetning, läkning och grönt i fokus. Detta skriver Lena Katarina Swanberg om utifrån egen erfarenhet. Trädgården kan vara tröst, den kan uppmana till eftertanke och den kan läka.
Familjesplitter 
Regnmannen :
en trädgårdsberättelse 
Ingmar är en pensionerad regissör, änkeman sedan en tid, som lever lite desillusionerat, men nu återfått glädjen i tillvaron på egen hand genom att ägna tiden åt sin frus rosenträdgård. Men sommaren är ovanligt het, det var väldigt länge sedan det regnade och rosorna behöver vatten. På baksidan av huset, gömd bland sly och ogräs, hittar Ingmar en gammal rostig kran som visar sig ha fantastiska egenskaper.
Gröna fingrar sökes 
Här har du 5 böcker om odling
Skörda regnvatten
Boken beskriver hur man tar hand om regnvattnet och göra sig mindre beroende av kommunalt renat vatten i sin trädgård samtidigt som man bidrar till en bättre miljö.
Hur man väljer växter, bryter vindarna och på olika sätt minskar uttorkningen av jorden.
Skillnadens trädgård :
ett ekologiskt trädgårdsskafferi 
Sara Bäckmo förvandlade en igenvuxen tomt till ett ekologiskt trädgårdsskafferi och fick på köpet en ny passion Skillnadens Trädgård. Genom att Sara på olika sätt förlänger den traditionella odlingssäsongen är det möjligt för familjen att äta nyskördat under hela året. En del av skörden lagras också för att ätas under vintermånaderna. I Skillnadens Trädgård delar Sara med sig av den glädje hon känner inför att odla grönsaker, frukt och bär. Hon ger enkla och handfasta råd om hur man går tillväga för att bli så gott som helt självförsörjande på grönsaker. Det handlar mycket om att testa sig fram, att våga experimentera och att leva med köksträdgården, snarare än att ha en grönsaksodling
Rätt ur jorden : handbok i
självhushållning
Rätt ur jorden. Handbok i självhushållning ger grundläggande kunskaper och praktiska råd för hur du framgångsrikt odlar grönsaker för husbehov. Här finns allt du behöver veta om hur du bygger upp en god jord till hur du sår, sköter, skördar, bevarar och lagrar grödorna. Här finns också ett kapitel om gratismaten som växer i skog och mark, och en kalender som visar hur självhushållningsåret ser ut.
Handbok för köksträdgården 
Boken ger kunskap om alla former av ekologisk odling av köksväxter, i trädgårdsland för självhushåll, i villaträdgårdarnas pallkragar, i alla slags stadsodlingar, på balkonger och uteplatser. Tiden är förbi när köksväxtodling beskrevs som en trend. Vi är nu på väg att bli en odlande nation och det finns gott om skickliga grönsaksodlare.
Praktiskt taget alla köksväxter som går att odla i Sverige presenteras: grönsaker, kryddörter och bär. Men nu beskrivs de med ännu mer faktauppgifter och med nya, heta sorttips. Det gäller även bärkapitlet, som utökats med flera spännande växter.
Boken ger ny kunskap om allt från biokol, kompostmetoden bokashi och mördarsniglar till det magiska samarbetsprojekt som pågår under jord och kallas mykorrhiza.
I kapitlet om planering har permakultur fått den plats den förtjänar med idéer till planering av alla former av nyttoodlingar.
Höst- och vinterodling har fått ett eget kapitel. Genom att välja rätt växter och metoder kan du odla dubbelt så lång tid.
Klimatsmart trädgård :
plantera och odla för hållbarhet
av Susanna Rosén
Susanna Rosén ger i boken en mängd konkreta råd kring vad man själv kan göra i sin trädgård för att spara på resurserna, ta tillvara det som finns i stället för att köpa nytt samt gynna pollinerande insekter som bin, humlor, fjärilar och andra nyttodjur.
Hon beskriver hur vi kan tänka i nya banor i stort som smått. Att utgå från de förutsättningar och den jord som finns naturligt i trädgården och välja växter utifrån detta är första steget på vägen. Klimatsmarta växter är tåliga och klarar sig utan alltför mycket vattning och annan skötsel. I ett omfattande kapitel ger Susanna Rosén tips på växter som trivs i olika förutsättningar: från fuktig lerjord till en torr och stenig tomt.
I den hållbara trädgården skapar man ett eget ekosystem där det mesta återanvänds: växtrester blir kompost, regnvatten samlas i tunnor och kvistar från beskärning mals till flis för marktäckning, plantor delas så att en växt blir flera.