Bokhyllan – här kan du hitta böcker om odling och trädgård

 

Här har du tre klassiska böcker om odling, självförsörjning, självförverkligande och samhällsutveckling. 

The Secret

Undertitel:dumsnåla tips för nygamla odlare

Vi nygamla odlare är snåla, envisa, skeptiska, nyfikna och bryr oss inte så mycket om vad andra tycker. Vi odlar för att äta och för att känna oss oberoende men även för att grönsaker är fascinerande och vackra, och att dra stenhårda gränser mellan det vackra och det funktionella är ändå ointressant eftersom de flesta blommor är ätliga och dessutom har medicinska egenskaper.När du väl blivit odlingsintresserad – vilket inträffar, utan undantag, första gången ett frö du stoppat i jorden gror – finns det ingen återvändo, då är du fast.

 

Square foot

Say good-bye to the hard work and endless maintenance of gardening in long rows, and say hello to Square Foot Gardening. This easy, foolproof, and ingenious method of gardening allows you to grow more vegetables than you ever thought possible in less space than a traditional garden takes. With Square Foot Gardening, you build your garden in a series of 1-foot squares. Each square holds a different vegetable, fruit, or herb planted in quantities that you’ll actually use. Gone are the long, labor-intensive rows that need to be thinned, weeded, and maintained over the growing season. Gardening in squares means you won’t need to thin because you’ll only plant what you can use.

Självhushållning : en handbok för realister och drömmareSjälvhushållning : en handbok för realister och drömmare (inbunden)

Handboken för den som vill leva av jorden.Välj din egen självhushållningsgrad, det du behöver veta finns här: hur du plöjer ett fält, anlägger en liten stadsodling, flätar en korg och planterar ett fruktträd. På 408 rikt illustrerade sidor ges tips och vägledning för hur du får en bra skörd, håller jorden frisk och tar tillvara på allt.

Här har du 5 böcker att lyssna på när du jobbar i trädgården

PojkarnaPojkarna (ljudbok)

En ungdomsroman, som kretsar runt en trädgård och ett växthus. Ett växthus som fungerar som en frizon för Kim, Bella och Momo. Där inne gäller inte samma lagar som i världen utanför. På dagarna får tjejerna utstå gliringar och kränkningar från killarna. Men på nätterna i växthuset förvandlas de, med hjälp av magiska nektar, till pojkar. Då, på nätterna, tar livet en ny riktning.

En trädgård till tröst En trädgård till tröst (ljudbok)

I denna lite speciella trädgårdsbok ligger sorg, bearbetning, läkning och grönt i fokus.  Detta skriver Lena Katarina Swanberg om utifrån egen erfarenhet. Trädgården kan vara tröst, den kan uppmana till eftertanke och den kan läka.

Familjesplitter Familjesplitter (ljudbok)

En feelgoodroman, som handlar om blommor och örter, men också om otrohet och svartsjuka. Alicia försöker komma över sitt manshat genom att begrava sig i trädgårds arbete och tvivelaktiga kärleksrelationer.

Regnmannen :
en trädgårdsberättelse Regnmannen : en trädgårdsberättelse (ljudbok)

Ingmar är en pensionerad regissör, änkeman sedan en tid, som lever lite desillusionerat, men nu återfått glädjen i tillvaron på egen hand genom att ägna tiden åt sin frus rosenträdgård. Men sommaren är ovanligt het, det var väldigt länge sedan det regnade och rosorna behöver vatten. På baksidan av huset, gömd bland sly och ogräs, hittar Ingmar en gammal rostig kran som visar sig ha fantastiska egenskaper.

Gröna fingrar sökes Gröna fingrar sökes (ljudbok)

Det är en fin bok, som handlar om att bli gammal och sjuk och inte kunna sköta sin kolonilott längre.
Agnes har fått cancer och behandlingen är tuff. Hon måste få hjälp att sköta sin lott.
Leylas man har slagit henne igen och hon måste bort. Hon svara på Agnes annons. Mycket händer under en sommar.

 

 

Här har du 5 böcker om odling

Skörda regnvattenSkörda regnvatten (häftad)

av Eva Mathiasson, Susanna Widlundh

Boken beskriver hur man tar hand om regnvattnet och göra sig mindre beroende av kommunalt renat vatten i sin trädgård samtidigt som man bidrar till en bättre miljö.

Hur man väljer växter, bryter vindarna och på olika sätt minskar uttorkningen av jorden.

Skillnadens trädgård :
ett ekologiskt trädgårdsskafferi  Skillnadens trädgård : ett ekologiskt trädgårdsskafferi (inbunden)

Sara Bäckmo förvandlade en igenvuxen tomt till ett ekologiskt trädgårdsskafferi och fick på köpet en ny passion Skillnadens Trädgård. Genom att Sara på olika sätt förlänger den traditionella odlingssäsongen är det möjligt för familjen att äta nyskördat under hela året. En del av skörden lagras också för att ätas under vintermånaderna. I Skillnadens Trädgård delar Sara med sig av den glädje hon känner inför att odla grönsaker, frukt och bär. Hon ger enkla och handfasta råd om hur man går tillväga för att bli så gott som helt självförsörjande på grönsaker. Det handlar mycket om att testa sig fram, att våga experimentera och att leva med köksträdgården, snarare än att ha en grönsaksodling

Rätt ur jorden : handbok i Rätt ur jorden : handbok i självhushållning (inbunden)självhushållning

Rätt ur jorden. Handbok i självhushållning ger grundläggande kunskaper och praktiska råd för hur du framgångsrikt odlar grönsaker för husbehov. Här finns allt du behöver veta om hur du bygger upp en god jord till hur du sår, sköter, skördar, bevarar och lagrar grödorna. Här finns också ett kapitel om gratismaten som växer i skog och mark, och en kalender som visar hur självhushållningsåret ser ut.

Handbok för köksträdgården Handbok för köksträdgården (inbunden)

Boken ger kunskap om alla former av ekologisk odling av köksväxter, i trädgårdsland för självhushåll, i villaträdgårdarnas pallkragar, i alla slags stadsodlingar, på balkonger och uteplatser. Tiden är förbi när köksväxtodling beskrevs som en trend. Vi är nu på väg att bli en odlande nation och det finns gott om skickliga grönsaksodlare.

Praktiskt taget alla köksväxter som går att odla i Sverige presenteras: grönsaker, kryddörter och bär. Men nu beskrivs de med ännu mer faktauppgifter och med nya, heta sorttips. Det gäller även bärkapitlet, som utökats med flera spännande växter.

Boken ger ny kunskap om allt från biokol, kompostmetoden bokashi och mördarsniglar till det magiska samarbetsprojekt som pågår under jord och kallas mykorrhiza.

I kapitlet om planering har permakultur fått den plats den förtjänar med idéer till planering av alla former av nyttoodlingar.

Höst- och vinterodling har fått ett eget kapitel. Genom att välja rätt växter och metoder kan du odla dubbelt så lång tid.

Klimatsmart trädgård :
plantera och odla för hållbarhetKlimatsmart trädgård : plantera och odla för hållbarhet (inbunden)
av Susanna Rosén

Susanna Rosén ger i boken en mängd konkreta råd kring vad man själv kan göra i sin trädgård för att spara på resurserna, ta tillvara det som finns i stället för att köpa nytt samt gynna pollinerande insekter som bin, humlor, fjärilar och andra nyttodjur.

Hon beskriver hur vi kan tänka i nya banor i stort som smått. Att utgå från de förutsättningar och den jord som finns naturligt i trädgården och välja växter utifrån detta är första steget på vägen. Klimatsmarta växter är tåliga och klarar sig utan alltför mycket vattning och annan skötsel. I ett omfattande kapitel ger Susanna Rosén tips på växter som trivs i olika förutsättningar: från fuktig lerjord till en torr och stenig tomt.

I den hållbara trädgården skapar man ett eget ekosystem där det mesta återanvänds: växtrester blir kompost, regnvatten samlas i tunnor och kvistar från beskärning mals till flis för marktäckning, plantor delas så att en växt blir flera.

Total Page Visits: 1389 - Today Page Visits: 1