Under sommaren 2018 har grupper ur styrelsen och valberedningen besökt fyra av våra föreningar. Syftet med besöken var dels att lära sig mer om våra medlemsföreningar och ta del av deras utmaningar och utvecklingsidéer, dels att ge möjlighet till information frågor och diskussioner om såväl föreningarna själva som regionens och förbundets roll och tankar.
KALVÖ
Den 22/9 besökte Östra Kalvö koloniby, Nynäshamn och trots det lite kyliga vädret blev vi varmt välkomnade av styrelsen och många intressanta frågor diskuterades medan vi smakade av det goda hembakade som ledamoten Anna Dahlberg bjöd på.
Föreningen består av 78 stuglotter á 200 kvm med tillhörande äng och Olof Persson, ordförande, kolonist sedan 22 år tillbaka och engagerad i föreningen större delen av åren berättar att intresserade från hela Stockholm kan ställa sig i kö. Intressant är att flera av stugorna från områdets början är designade av föreningen, en modell som kallas Kalvöstugan och som finns som rak och vinklad berättar tidigare ordföranden Robert Petersohn.
Under 2018 fyllde föreningen 30 år och för att fira det bjöds Peter Streijffert in till jubileumet. Trots sina många år på nacken följer Kalvö med i tiden och har bl.a. solceller med rörelsedetektorer och har börjat fundera på miljödiplomering. Kommunikationen med medlemmarna sker både med hemsida, mail och Facebook men även genom regelbundna informationsmöten och öppna styrelseprotokoll.
SUNDBYBERG
I augusti besökte Östra regionens styrelse Sundbybergs koloniområde. En 100-årig koloni som ligger mitt i Duvbos idylliska villaområde. Vi fick ett fint mottagande med kaffe och smörgåsar på dansbanan, en åttkantig byggnad i grönt som en riktig dansbana ska se ut. Där har föreningen fester, när vädret tillåter, och i somras monterades en tv-skärm upp så att den som ville kunde se VM i fotboll.
Föreningen har 59 stugor, cirka 30 odlingslotter, hälften av dem med bodar och 40 pallkragar där nybörjaren kan öva på att vara kolonist.
Bara den som bor i Sundbyberg kan bli medlem och föreningen har en intresselista där man fritt kan välja den som är intresserad av odling. Det blir ofta någon som redan haft en odlingslott på området. För stugköp gäller hembud, det innebär att en stuga idag blir som dyrast 200 000 kronor.
Styrelsens största problem är nu ledningarna som börjar bli gamla. Några delar har bytts ut, på andra är det för trångt mellan lotterna för att en lastbil ska kunna komma in så det gäller att hålla tummarna att inget händer.
(Vill du veta mer om Sundbybergs koloniträdgårdsförening kan du läsa reportaget i Koloni 2/2018)
Tack Vanja Sever och ni andra för trevligt besök!
EKBACKENS KOLONIFÖRENING
Delar av Östras styrelse besökte också Ekbackens koloniförening i somras. Vi ville byta erfarenheter med varann och väl på plats blev vi varmt mottagna med hembakade pajer och bullar.
Föreningen ligger vackert nere vid en vik där det tidigare varit lantbruk en bit utanför Norrtälje. Den bildades i slutet av åttiotalet och har nu 20 lotter, cirka 300 kvm stora, alla med stuga utan vatten och avlopp.
Överallt prunkade och blommade det i rabatterna och grönsakslanden, trots det varma vädret. Alla lotter såg mycket olika ut, men intresset för att odla grönsaker lyste igenom. Koloniföreningens prakt och grönska har blivit mycket uppskattad av norrtäljeborna som promenerar i området.
BESÖK PÅ ANEMONEN
Vi besökte koloniföreningen Anemonen i Märsta i slutet av sommaren.
På sextiotalet låg den vid stationen men flyttades för nio år sen till Steningedalen, Valsta, som tillhör Sigtuna kommun.
Anemonen består av 64 olika lotter som är 200-250 kvm stora, nästan alla med stugor på nio till tolv kvm. Här kan man höra många olika språk, största delen av kolonisterna är invandrade svenskar.